Коронарецесия

Снимка: Pixabay

Автор: Сия Велинова, Тенерифе

Мутирането на коронавируса в глобална рецесия вече е факт. Почти всички държави в Европа, а и извън нея, са пред тотален колапс. Standart and Poor’s и Deustche Bank също потвърдиха, че светът е в рецесия. Прогнозите за растеж на икономиката напълно се преобразиха в прогнози за икономически срив, който ще продължи и през 2021 г. Испанският вестник El Periodico цитира инвестиционната компания Robeco, чиято прогноза е за световна рецесия, която ще удари дъното.

След Китай, Европа вече навлезе в нея, а през второто тримесечие тя ще удари и САЩ, като всички страни ще я усетят по един брутален начин. Bank of America прогнозира 12% спад за Щатите и загуба на 3.5 млн. работни места. В световен мащаб може да се стигне до загуба на 25 млн. работни места по изчисления на International Labour Organization (OIT).

Примери от Испания: Трудни решения в трудни времена

За Испания един от водещите фактори за рецесията е зависимостта на икономиката от туризма. “В трудни времена – трудни решения” е посланието, което си предава бизнесът с призива “Този вирус ще го спрем заедно”, пише El Pais. Повечето фирми не смятат, че има перспективи. Обяснението е, че не се вижда краят на тунела, тъй като врагът, покосил икономиката, е напълно непознат. Повечето компании очакват една загубена година, ефектите от която ще се усещат и през следващата 2021 г. Различните бизнеси усещат кризата по различен начин, но най-много страда малкият бизнес.

Банковият сектор е този, който разиграва решаваща карта. Според президента на банковата асоциация в Испания AEB Мария Ролдан  (María Roldán), цитирана от El Pais, банковият сектор в Испания може да колаборира като добави 100 млн. евро към отпуснатите вече 200 млн. евро от правителството за справяне с кризата.

Решението на Европейската централна банка да изкупи дългове за 750 млрд. евро, макар и взето под натиск, Ролдан определя като адекватно предвид “екстра” ситуацията.

Най-смачкан е авиационният бизнес. Авиокомпаниите в световен мащаб вече са предявили искания за 150 млрд. евро помощи по данни на международната асоциация IATA. В подобна ситуация е и хотелиерският бизнес, който е мотор на испанската икономика. Възстановяването на този бизнес, както и на цялата икономика по думите на Ролдан ще стане много бавно. Всичко зависи от това колко ще трае кризата, какви ресурси и какви дългове имат компаниите.

Енергийните компании също страдат. Спадът в продажбите на керосин (горивото на самолетите) ще надхвърли 70% в Испания. Бензиностанциите и газстанциите също вече отчитат 15% спад на седмична база в страната.

Спадът в консумацията на електричество от индустрията и малкия бизнес също вече се усеща от енергийните компании в Испания. Въпрос на време е как това ще се отрази на цените в дългосрочен план.

Строителният бизнес е сред малкото, които все още имат ресурс и засега издържа. По прогнози на испански строителни организации ще пострадат концесионерите.

Текстилните фабрики и големите складове на търговски вериги и компании са затворени.  El Corte Inglés и Inditéx (компанията зад марките Zara и Massimo Dutti) са сред малкото вериги, които все още не са стартирали процедурите за изпращане на служителите си временно на борсата.

Сред испанските търговски обекти, които все още не са получили забрана да работят, освен супермаркетите и аптеките, са също дрогериите, ветеринарните магазини, магазините за телекомуникационна техника, бензиностанциите, ортопедичните кабинети, оптиките, будките за вестници, ветеринарите, магазините за химически и перилни препарати. Обслужването на клиенти продължава да се извършва от банки, застрахователи, агенции за недвижимости, адвокати и нотариуси, клиники и кабинети за здравни консултации, като някои от услугите са онлайн.

Бизнес с благотворителни ръце

Солидарност и емпатия. Това обединява хора и бизнес в усилията за противопоставяне пред коронавируса. Компании като Santander, Iberia, Alibaba, Teva и други насочват милиони евро, маски и медикаменти за справяне със санитарната криза, пише Expancion.

Santander вече дари около 3 млн. евро за маски, болнични легла в Мадрид и други санитарни нужди. Iberia осигурява за болниците 8200 одеяла и завивки, както и дезинфектанти, пасти за зъби и други козметични продукти и стоки от първа необходимост за болните. Фармацевтичният клон на израелската Teva дарява медикаменти, а Inditex – освен че вече предостави свои фабрики и логистика за санитарни нужди, подпомага осигуряването на санитарни материали и текстил от Китай и ще дари 300 хил. маски. Технологичните компании Huawei, Alibaba и Oppo (китайски производител на мобилни телефони) даряват на Испания защитни санитарни костюми. В благотворителните акции се включиха още марката за детска мода Mayoral, Mango,  Ikea, Johnson&Johnson и др.

Списъкът със сигурност ще бъде продължен. С всеки изминал ден, в ситуацията на криза, светът се превръща в едно по-солидарно за съществуване място.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС.