COVID-19 срина туризма в Италия – какво следва?

Автор: Ваня Мавродиева – Милано, Италия

Илюстрация: Pixabay

Надали някой можеше да подозира или пък да предвиди, че в навечерието на 21 февруари Италия ще започне най-голямото си предизвикателство от Втората световна война насам.

Пандемията, която започна да се разпространява първо в северните региони на страната, а след това засегна и цялата територия, постави на колене не само здравната система, но и икономиката. Вирусът доведе до тоталното блокиране на цялата страна, като дните, в които Италия остава затворена, са правопропорционални на финансовите загубите на страната.

Без съмнение един от най-засегнатите сектори е този на туризма, който още от първите седмици започна да отбелязва спад в потока на туристи не само в най-рисковите региони Ломбардия, Венето и Емилия-Романя, но и в останалите области, в които случаи на заразени от коронавирус все още не бяха обявени.

Към момента статистиката сочи, че тази година ще доведе до около 60% процента спад на туристи или около 260 милиона души по-малко ще изберат Ботуша като дестинация за почивка. Това ще доведе до финансова загуба от около 29 милиарда евро. Голям удар не само за икономиката на цялата страна, но и за всички от туристическия бранш, които трябва да се изправят пред проблема с драстичния спад.

За един месец вирусът напълно отвя 60-годишния туристическия бум в Италия и възстановяването от тази криза ще бъде дълъг процес. А и не е сигурно кога точно ще започне. Предвижда се не по-рано от май месец, но всичко е относително, тъй като кризата е глобална и зависи и от възстановяването и на останалите засегнати държави.

Правителството работи усърдно за намаляването на щетите в сферата на туризма, както и за подпомагането на работниците в един от водещите държавни сектори. В това число се включват и сезонните работници, които също ще имат право на еднократенен бонус за месец март от 600 евро. Засега с указ за спрени социалноосигурителните плащания от страна на хотели, туристически агенции и тур оператори, предвидени са обезщетения за работниците, както и възможността на хотели и туристически агенции да обезщетяват клиентите с ваучери.

Все още не е ясно обаче какви ще бъдат финансовите ресурси, с които правителството ще подпомогне за рестартирането на туристическия сектор. В допълнение се мисли и за маркетингова стратегия, която да популяризира отново Италия като световен лидер на туристическата сцена.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС.