Личните карти, удължени с 6 месеца. Ще важат единствено на територията на България

Снимка: МВР

Срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март – 31 октомври 2020 г. се удължава автоматично с шест месеца. Това обяви Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност“ . Те обаче ще важат само и единствено на територията на страната.

По данни на МВР се наблюдава рязък спад в издаването на лични документи. На 9 март са приети лични карти 5691, паспорти – 4302, свидетелства за управление на МПС – 1269. В сравнение с 23 март, са приети 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за управление на МПС.

По думите на Ценева всеки, който иска може да си подмени личната карта и шофьорската книжка и преди изтичането на срока на валидност на този 6-месечен срок, тъй като предоставянето на административната услуга по издаване на български лични документи няма да преустанови своя режим на работа.

Във връзка с влизането в сила на Закона за извънредното положение се удължава с 6 месеца и срокът за пребиваване на постоянно и временно пребиваващите у нас граждани на трети страни, както и граждани на ЕС, които се намират на територията на България.

Чуждестранните туристи, които трябва да напуснат страната, ако са възпрепятствани могат да се обърнат към звено „Миграция“, за да им бъде удължен 3-месечният срок, в който имат право да бъдат в България, каза Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция“.

Предвижда се документите на чужденците, които пребивават продължително у нас до 1 година, чийто срок изтича по време на извънредното положение, да подадат документи 14 дни след изтичане на извънредното положение, като този срок няма да се счита за прекъсване и няма да се смята за нарушение на Закона за чужденците в Република България.

Същото ще важи и за чужденците, които не са на територията на страната и които са обвързани от възможността да се приберат до изтичане на разрешения срок. За тях е предвидена възможност те да направят това до 14 дни след изтичане срока на извънредното положение.

Туристите с право да пребивават у нас до 3 месеца, на които този срок изтича, трябва да напуснат страната. Ако по независещи от тях уважителни причини те не могат да го направят, могат да се обърнат към териториалните звена „Миграция“ за удължаване на периода, в който се налага те да останат в България.

Същевременно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи срока на ограничителните мерки срещу коронавируса до края на извънредното положение, 13 април. До 12 април включително остават затворени университетите, училищата, детските градини и яслите. Забранено са и посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС