Спад на приходи и продажби заради COVID-19 очакват над 1/3 от българските фирми

Илюстрация: Pixabay

30,77% от фирмите очакват значителен спад на своите приходи и продажби през 2020 г., в  резултат от кризата с коронавируса. Това сочи анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. Проучването е проведено между 20 и 23 март сред български предприятия, които поддържат търговски връзки с Германия и германски инвеститори у нас за сектори като IT, транспорт, машиностроене, електротехника, текстил.

Близо 20% от анкетираните фирми очакват дейността им да намалее на половина. 17% очакват спад повече от 10%, а 8 на сто все още се надяват на лек спад и на по-леко преодолими последици. Едва 3,08% от запитаните не очакват спад след края на извънредното положение.

31,13% заявяват, че техните служители ще бъдат пуснати в неплатен или платен отпуск. 18,87% от участниците в анкетата ще съкратят част от своя персонал, а други 17,92% намаляват своя производствен капацитет, за да спестят от допълнителните разходи. Едва 16,04% от фирмите са готови да предоставят възможност за работа на половин работен ден, а останалите 16,04% (други) се спират на мерки като дистанционна работа, пренасочване на дейността или вътрешно преразпределение на работнана им ръка.

На въпроса „Оказва ли влияние коронавирусът върху Вашия бизнес в България“, 92,31% от анкетираните отговарят с „Да“ и едва 7,69% с „Не“. Този резултат се отразява и на начините, по които вирусът засяга предприемачеството:

 • 19,56% усещат несигурност относно бъдещия бизнес и/или инвестиции.
 • 17,78% претърпяват загуби, поради анулирането на бизнес инициативи, делови срещи, панаири и събития.
 • 12,89% имат проблем с недостиг на ликвидност
 • 14,67% изпитват затруднение с търсенето на собствените продукти
 • Отсъствието на служители поради болест е проблем за 12,44%
 • Промяната на веригите за доставки засяга 11,56%
 • Ограничаването на пътуванията – 9,78%.

Фирмите се грижат за своите служители и работници в така създалата се ситуация. Повечето участници (21,67%) изпращат своите служители вкъщи на надомна работа и въвеждат т.н. „хоум офис“. Останалите фирми ограничават командировките (20,6%), осигуряват предпазни медицински и хигиенни материали (21,06%), отменят участията си в публични мероприятия (20,00%), създават вътрешни комуникационни мрежи (14,17%) или предприемат различни мерки, в съответствие с тяхната фирмена култура (2,50%).

Мерките, които държатава трябва да предприеме, според участвалите в анкетата са:

 • намаляване на бюрокрацията и опростяване на процесите (21,70%),
 • създаване на план за икономическо възстановяване (20,85%),
 • предоставяне на финансови помощни средства (16,60%),
 • както и на данъчни облекчения (18,30%),
 • повече конкретизация за мерките в сферата на бизнеса (15,32%),
 • държавна помощ за експортно застраховане (2,98%),
 • отваряне на зелени коридори за износ и внос, намаляване на ДДС и на цените на горивата и прилагане на повече мерки за МСП (3,40%).

На въпроса „C какво бизнесът може да подкрепи изпълнителната власт“ 30% отговарят, че са готови да разработят и формулират конкретни мерки за справяне със ситуацията и да ги предоставят на компетентмите органи. Фирмите показват готовност да предоставят безвъзмездна помощ от своето производство и услуги (20%), да поемат социален патронаж на най-силно засегнатите социални групи или да подпомогнат Националния оперативен щаб с необходимите ресурси (10,00%). Други са готови да предоставят предпазни средства (8,75%) или финансова помощ (2,50%). За 18,75 % от анкетираните, запзването на работни места, даренията и заплащането на данъци и такси, са основната помощ, която могат да предоставят на правителството.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС