5 неща, от които сайтът ви има нужда точно сега

Снимка: Pixabay

Автор: Александър Кръстев, комуникационна агенция BookMark

Времената са извънредни, но това не трябва да ни плаши, ако сме в “дългата игра” на бизнеса. За пръв път в новата ни история милиарди хора са принудени да останат за седмици в домовете си и това вече започна да променя потребителските навици. Според изследване на GlobalWebIndex от началото на март 40% от милениълите в САЩ и Обединеното кралство са склонни да пазаруват повече онлайн, включително стоки от първа необходимост.

Раздвижването се наблюдава и у нас, като много бизнеси бързо се ориентираха към онлайн продажби. На пръв поглед не всяка фирма може да си позволи да изнесе търговските си операции в интернет пространството, но ако “прехвърлите” вариантите, можете да намерите поне една ниша, която конкурентите ви пренебрегват. Ако вашата компания има тази възможност, но все още не сте го направили, ето кои са първите 5 неща по сайта ви, които трябва да имате инсталирани и оптимизирани.

 1. Онлайн магазин. Да, за да продавате ефективно онлайн, имате нужда от добре направен онлайн магазин, до който да се стига бързо и лесно. Лесно трябва да се правят и поръчките – буквално с 3 стъпки от влизането в сайта.

И ако първата мисъл в главата ви е “Ние нямаме физически продукти за продаване”, защото предлагате консултантски услуги и/или обучения, то все още има какво да обмислите: нарастващата вече вълна на онлайн консултации и обучения ще се разраства все повече през следващите седмици, защо да не сте едни от пионерите?

 1. Google Analytics или друга платформа за анализ. Софтуерът на Google за следене на потребителското поведение в сайта дава възможност на компаниите да следят не само броя посетители и влизания, но и цялостния път до конкретно съдържание.

Можете да наблюдавате какво правят посетителите на сайта в реално време, както и за дълги периоди назад, включително в рамките на конкретни кампании. Ще получавате достатъчно добра демографска и техническа информация за аудиторията.

Не на последно място, Google Analytics има прецизен инструментариум за измерване на успеваемостта на електронната търговия – от потребителската фуния до отчитането на поръчки, най-ефективни и неефективни страници, постигане на цели и т.н.

 1. Facebook Pixel за следене на поръчките и конвертирането на рекламите. Отново кратък код-чудо, който ще позволява на екипа по дигитален маркетинг да следи максимално прецизно как се справят публикуваните реклами, кои от потребителите “конвертират” и кои са най-подходящите аудитории, на които да предлагате своите продукти.
  Свързвайки посетителите с конкретни данни от Facebook профилите им (без да нарушава тяхната анонимност), пикселът също ще ви дава надеждна информация за демографията на хората, които посещават сайта. Той обаче играе основна роля, когато започнете да продавате през него! Рекламата на Facebook (и Instagram) е базирана на конкретните цели, които искате да постигнете. В този случай най-ефективният вариант са кампании с поставена цел Покупка (Conversions -> Purchase), а те не могат да бъдат отчитани без пиксела. Това със сигурност ще бъде в пъти по-резултатно от изпращането на хора на сайта през реклама за кликове или ангажираност.
 2. Система за събиране на потенциални клиенти (lead generation). Ако оперирате в B2B сферата, то със сигурност събирането на качествени “лийдове” е един от основните приоритети пред компанията ви. Най-лесният начин за това е предлагането на качествено съдържание в сайта, което да бъде достъпно безплатно само чрез даването на данни за контакт.
  Електронни книги, наръчници, презентации, доклади, темплейти, видеообучения, уебинари, e-mail бюлетини – буквално десетки са форматите, които можете да ползвате за привличането на потребители, които се интересуват от вашите умения и биха били готови да платят за тях. След като се уверят, че ги притежавате и че могат да са им полезни, разбира се.
  Можете да ползвате платформи като HubSpot или софтуер за e-mail маркетинг, които след няколко минути за настройка да гарантират, че няма да пропуснете контактите на нито един потенциален клиент.
 3. Потребителски чат през Messenger или друг инструмент за социално обслужване на клиенти. От доста време потребителите предпочитат да пишат директно на компаниите през техните социални канали, вместо да чакат дълго по телефона, докато се свържат с оператор. Това е характерно и за електронната търговия и прави социалното обслужване на клиенти важно за буквално всеки бизнес, който продава онлайн.
  Плъгинът на Messenger за потребителски чат е подходящ инструмент, защото ще изпраща въпросите от потребителите към Facebook страницата на компанията ви. Така не само ще е по-удобно за самите клиенти, но и ще дава допълнителни шансове за увеличаване на последователите на страницата. Още един бонус е и възможността да бъде инсталиран чатбот, който автоматично да поема запитванията в първите няколко стъпки. А това определено може да спести време на екипа за работа с клиенти!

Признавам, че за повечето компании, които отдавна се занимават с електронна търговия, тези предложения са почти базови. Но си отговорете на следния въпрос: “Колко от тях имате на собствения си сайт?”. По всичко личи, че голямото онлайн пазаруване ще продължи поне още няколко седмици, което ще доведе до трайни промени в потребителските навици. Ако изоставате по някой от показателите, наваксайте още днес!


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС.