Skip to content

 

 

headers
headers2

Бъдещето на валутите не е само крипто. Може ли да токенизираме пчелния мед?

 

Без пчелите животът нямаше да бъде такъв, какъвто го познаваме – пълен с вкусове, цветове, аромати и незабравими моменти.

Тази година Mastercard превръща пчелите в спонсор на най-интересните, най-неочакваните и най-желаните събития, меда – във валута, а платформата istinskimed.bg – в инвестиционен портфейл.

Така, срещу всяка покупка на мед или осиновяване на кошер с Mastercard, картодържателите ще получават медени токени, наречени HoneyDrops в първия меден портфейл – HoneyPot, които ще могат да обменят за билети за безценни изживявания и други привилегии.

Как да инвестираш в мед или пчелни кошери, за да получаваш медени токени като дивиденти в четири лесни стъпки:

Artboard 5 copy
Artboard 5 (1)

Първият меден инвестиционен портфейл:

Artboard 1
МЕДЕН ПОРТФЕЙЛ HONEYPOT

Мястото на платформата istinskimed.bg, част от профила на всеки регистриран Mastercard картодържател, в което се съхраняват наличните медени токени HoneyDrop

Artboard 2
МЕДЕН ТОКЕН HONEYDROP

единица виртуална валута, която Mastercard картодържателите ще получават като дивидент срещу всяка инвестиция в мед или пчелен кошер на платформата istinskimed.bg.

Artboard 3
БЕЗЦЕННО ИЗЖИВЯВАНЕ

Специално селектирани изживявания или привилегии, които могат да бъдат закупени с HoneyDrop от платформата istinskimed.bg.

Емил Коралов

Собственик на DiVino

Марин Петков

Основател на MP-STUDIO, организатор на Фестивалa на светлините LUNAR в София
Artboard 4
Vanya_Photo credits_People Of Sofia (1)

Mastercard инвестира в най-стария финтех на света

Автор: Ваня Манова, Мениджър на Mastercard в България, Северна Македония, Албания и Косово


Начело на Mastercard в четири държави, често попадам в светлината на прожекторите в най-различни бизнес издания и събития. Ако това означава доверие и признание за работата, която съм свършила като служител на компанията през последните 13 години, то тази пролет, когато световното послание на Earth Day е „Invest In Our Planet“, ще ви дам съвет, който е #priceless: Сложете парите си в буркан. С мед.


Представете си предприятие с над 60 хил. служители, в което организационната форма за осъществяване на целите следва перфектна йерархична система, а работната сила има една мисия – постигане на резултат и съхранение на работния процес. Всъщност това предприятие работи по най-старата технология в света – тази на опрашването, а резултатите є дават на човечеството най-устойчивата валута. Пчелите имат пряко влияние върху световното икономическо развитие, а участието им в земеделието е решаващо и засяга всеки аспект от нашия живот и най-вече – бъдещето на храната ни. Така бих обяснила защо Mastercard предостави пространството си върху страниците на едно от най-елитните бизнес издания в света на… пчелата. За първи път мениджърите и собствениците на многомилионни компании отстъпват място на най-резултатните работници в природата.

Всяка една инвестиция, всеки един долар биха се променили като стойност, ако тези малки същества изчезнат. 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. 1/3 от храната, която консумира човечеството, е благодарение на пчелите.

В доклад на Европейския парламент относно здравето на пчелите и предизвикателствата пред сектора на пчеларството от 2019 се посочва, че около 15 млрд. евро от стойността на годишната селскостопанска продукция в ЕС се приписва на насекомите опрашители, а секторът осигурява основен или допълнителен доход за повече от 600 хил. граждани на Европейския съюз.

В този смисъл, ако живеехме в ориентиран към естествените природни процеси свят, един пчелар с малък семеен бизнес от гр. Тръстеник може да бъде „пчелен милионер“, но истината е, че той никога не би достигнал нито до бизнес класациите, нито до страниците на което и да е елитно издание. Е, в следващите страници даваме сцената на няколко такива предприемачи, избрали за себе си трудния и неотъпкан път на бизнес, хармоничен и дълбоко свързан с природата. Mastercard е глобална екосистема, узряла достатъчно, че да има за официално мото посланието „Doing Well, By Doing Good“. Бизнесът завинаги се променя. Имаме нужда да се допитаме до хилядолетните примери на иновация, перфекционизъм, кръгова икономика, устойчивост – до най-стария финтех, който познаваме – до природосъобразните „копачки“ – кошерите.
В Mastercard вярваме, че целият технологичен прогрес може и трябва да служи в полза на планетата и човека. Вярваме, че занапред трябва да създаваме екосистеми в синергии, които ползват най-доброто от двата свята – дигиталния и физическия. Вярваме, че всичко може да се токенизира, например един буркан мед може да бъде проследен от номера на кошера си до кухненския плот на потребителя.

Ето защо още преди три години Mastercard стана най-големият партньор на българската компания Pollenity, разработваща своеобразен Honeyverse – технология за компютърно проследяване на основните жизнени показатели в кошерите, marketplace платформа за малък пчелен бизнес – istinskimed.bg, Пчеларски университет и иновативни хранителни продукти. Тази година Mastercard и Pollenity разработиха „пчелен инвестиционен портфейл“, в който потребителите ще „токенизират“ всяка своя покупка и осиновяване на кошер и ще могат да обменят пчелната валута HoneyDrop за безценни преживявания с устойчиви малки предприемачи в селския туризъм, ресторантьорство и здравословно хранене.

На това казваме „най-сладкият начин да спасиш света“.

interview 1_Emil Patov
Artboard 4

Емил и Богомила Пътови

Пчелари от Истински Мед


Стряскащи данни и тревожни тенденции, очертани от експерти в цял свят, алармират за нуждата да спрем негативната тенденция за измиране на пчелите. Друга причина за трудната ситуация, в която се намира популацията на малките работници, е че техният продукт – медът, е третата най-фалшифицирана храна в света. През 2019 година Европейската комисия публикува страховития доклад за състоянието на пчеларския сектор в Европейския съюз. В него се твърдеше, че в България само за две години ще изчезнат около 30-35% от всички пчелари. Това се случва основно поради неадекватни пазарни условия за тяхната продукция.
Днес Mastercard ви среща с едно семейство пчелари, част от мрежата на Истински мед, които притежават 160 кошера в гр. Тръстеник, Плевенско, произвеждат около 5000 кг мед на година и спасяват 6 400 000 пчели. Какви ще бъдат бъдещите им инвестиции и как използват технологиите в полза на природата, разбираме от тях – Емил, Богомила и Камен и Борил.

Как взехте решението да се преместите от София в гр. Тръстеник, за да отглеждате пчели?
Най-краткият, но и точен отговор е, че взехме решението лесно. Искахме друг начин на живот за децата си, а и за нас самите. Големият град ни взимаше повече, отколкото ни даваше. Малкият град пък освен спокойствие ни дава и възможност за поминък. Хобито на родителите на Боги е пчеларството и ние съвсем естествено поехме щафетата от тях.

Как работи вашият бизнес и какви са основните фактори, от които се влияе?
Когато говоря за пчеларството, избягвам думата бизнес, защото често работиш въпреки факта, че не получаваш насреща финансова равностойност на труда си. Основните фактори, от които пчеларството се влияе, са времето/климатът и пазарът. В краткосрочен план и на двете не можем да влияем особено. В дългосрочен обаче заедно можем да направим немалко. Що се отнася до пазара, трябва да призная, че от няколко години, откакто сме част от инициативата „Осинови кошер“, работим значително по-спокойно за реализацията на меда. Благодарим на Истински мед и на всички осиновители, които ни подкрепят. Това, което правят, има смисъл.

Какви са трудностите пред съвременното пчеларство?
Първо искам да кажа, че с пчеларство трябва да се захванеш, когато това ти харесва и въпреки трудностите. Трудности има навсякъде. Основните проблеми са свързани с измирането на пчелите вследствие на комплексни причини – използване на пестициди, заболявания по пчелите и вредители, липсата на разнообразна паша, намаляващия брой пчелари и ниските цени на продукцията.

Какъв съвет бихте дали на големите инвеститори?
Умирането на пчелите е глобален проблем и е пряко свързан с опазването на природата. Не можем просто да си затворим очите и да се надяваме, че нещата ще се оправят от само себе си. Тук е и ролята на големите инвеститори и компании, които трябва да бъдат социално отговорни и да имат такива „зелени“ политики. Големите затова са големи. Те трябва да дават пример. Нека всеки направи това, което е по силите му, за да запазим природата и планетата ни. В крайна сметка няма къде другаде да живеем.

  Курс в Пчеларски
университет
99 HoneyDrops

zoya-mastercard-rosen-2
Artboard 4

Росен Габровски

собственик на магазини „Zoya“


Според ООН световното население се е увеличило от 3.7 милиарда през 1970 г. на 7.9 милиарда през 2021 г. – почти двойно! В следващите десетилетия тази цифра се очаква да расте и това налага иновативни подходи към производството и разпространението на храни, които отчитат въздействието на изменението на климата, необходимостта от опазване на природните ресурси и експоненциалния ръст на алергии, хранителни непоносимости и автоимунни процеси. За бъдещето на чистата храна и риска да инвестираш в това, си говорим с Росен Габровски, собственик на магазини „Zoya“.

Как се развива биопазарът и на какво според вас се дължи засиленият интерес от страна на хора и инвеститори?
Пазарът на продукти с подбран и натурален състав става все по-динамичен и вълнуващ. Клиентите и инвеститорите вече са много по-информирани. И докато допреди 10 години акцентът основно беше върху чистия продукт сам по себе си, днес в Zoya.BG все повече мислим и за опаковката му. Навлизат биоразградимите и компoстируеми опаковки и материали, произведени например от царевица. Също и опаковки, които са от употребявани материали и рециклирани, т.нар. РCR (Post-Consumer Recycled). Какви са най-ценните технологии, които според вас помагат на биоземеделието? Когато е възниквало, земеделието е било именно „био“, разчитайки на компостиране, естествена тор, ротация на културите и смесено засаждане. Първият стремеж на технологичната ера беше повишаването на продукцията на всяка цена. Днес стремежът е да използваме знанията си, за да се върнем към духа на традиционното земеделие по един устойчив за природата начин.

Какво стои зад сертификата „био“?
Всяка компания, която е био сертифицирана, подлежи на ежегодни инспекции и контрол. При нас подлежат на био сертификация собствените марки – за храни Zoya.BG и за козметика Zoya Goes Pretty. Когато си купувате нещо „био“, това най-общо означава, че продуктът е направен от чисти суровини, без употреба на химикали и пестициди, че не е генномодифициран, че няма разхищение на природни ресурси и когато го ползвате, оставяте минимален въглероден отпечатък върху планетата.

Когато стартирахте, очаквахте ли този ръст и колко време ви отне да го постигнете?
Мисията ни винаги е била да търсим и поднасяме иновативни и интересни продукти с особено внимание към чистите съставки. Зоя.БГ постави началото си с двама човека, малко капитал и много ентусиазъм. През 2008 открихме първия в България онлайн магазин за чиста козметика и храни. От тогава до днес извървяхме дълъг път, към момента имаме седем физически магазина, 160 човека екип и предлагаме над 7500 продукта.

Ваучер за пазаруване
в Зоя.БГ
50 HoneyDrops

EK_01 (1)
Artboard 4

Емил Коралов

Собственик на DiVino


За разлика от много други отрасли винопроизводството в световен мащаб е много напреднало в преминаването си към устойчиви технологии и отговорно използване на ресурсите. И това не важи само за Франция и Испания, но дори в България имаме примери за находчивост и новаторство. За тях ще ни разкаже Емил Коралов от DiVino, чиято кауза е да развива и подкрепя винения бранш в България, както и да популяризира качественото българско вино.

Разкажете ни как се прави устойчива изба?
Правенето на вино в същността си е чист, невредящ на природата процес. Но има някои неща, които са в граничната зона или откровено в зоната на практиките, които не са особено „приятелски“ настроени към природната среда. Ако тръгнем по пътя на виното, на първо място това са пестицидите. Хубавото е, че тенденциите в момента са все повече към биологично (и дори биодинамично) отглеждане на лозята, което автоматично изключва тези химически средства за защита. Втората практика е „местенето“ на грозде на големи разстояния, което логично е свързано с някакъв въглероден отпечатък. И тук не става дума за 20-30 км., а за прекосяване на цяла България във всички посоки. За това допринасят остарелия закон за виното, който разрешава вина с наименование за произход да бъдат произвеждани на много големи разстояния между лозето и избата. Устойчивата изба трябва да е максимално близо до лозето, което да бъде гледано по възможно най-щадящия начин, процесите на производство – максимално честни, т.е. чисти, а пакетирането – с мисълта за това, как да привлечеш потребителя с продукта вътре, а не с първосигнални белези отвън.

Как се развива винената сцена в България и кои са примерите за новатори в сектора?
Българското вино изключително много се разви от началото на века и особено последните 10-ина години. Винарите са знаещи, можещи, отворени към света, пътуват, практикуват в чужбина. Това нямаше как да не доведе не просто до подобряване на нивото, това доведе до качествен скок. Българското вино като качество вече е на световно ниво. Има много­образие от стилове и е разбираемо, че има и по-консервативни вина, но има и такива, които са модерни. Има и иновативни. Но странното при виното в момента, е, че иновативно в голяма степен означава връщане към природата, към земята, към натуралния начин на производство. А кои са новаторите не бих искал да изброявам – по виното ще ги познаете.

Как се отразяват климатичните промени и какви мерки трябва да вземе секторът?
Не се отразяват добре. Най-вече защото хората се съобразяват с климата, който имат, а сега трябва да се пренастроят. И едно е да направиш по-различен стил вино в избата, съвсем друго е да трябва да промениш всичко, най-вече в лозето. Проблем има и с напояването. На много места водата не достига, а в повечето европейски страни, за да може дадено вино да се класифицира като такова с контролирано наименование за произход, напояването е забранено. И тогава дилемата пред винопроизводителя е дали да напоява и все пак да произвежда, или да се надява, че природата ще е благосклонна и ако произведе нещо, да вземе по-добра цена. Проблемът с климатичните промени е доста сериозен във всички сфери, виното не прави изключение, а новите реалности, когато говорим за България, трябва да бъдат отразени и в законодателната рамка.

Медът и виното са едни от най-древните натурални храни. Какво общо имат пчелите и виното?
И двете са природен продукт и са свързани с мястото. Както много по-ценно е да имаш вино от конкретно място и от специфичен сорт, така и при меда по-голямата ценност е локацията и цвета, от който е направен. И при двата продукта концепцията за тероара – съвкупността от спецификата на мястото, почвите, климата – е от първостепенно значение. Все пак при меда човешката намеса (би трябвало) да е доста по-малка, защото друг, а именно пчелите, произвежда продукта, но картината в целостта си е една и съща. И в двата продукта грижата за земята, за природата е това, което мотивира и води напред истински посветените.

Дегустация на вино
в Wine Generatotor
120 HoneyDrops

Inteview 4_Marin Petkov
Artboard 4

Марин Петков

Основател на MP-STUDIO, организатор на
Фестивалa на светлините LUNAR в София


Да събереш стотици хиляди в София за мащабно визуално 3D шоу, да обединиш глобални компании, община и институции около каузата за културна София, да разкажеш през творбите си трудни истории – това е целта на Марин Петков и неговия екип от MP-STUDIO, която ги кара да се впуснат в организацията на Фестивалa на светлините LUNAR.
През 2022 Mastercard и Банка ДСК реализират една от най-мащабните творби на фестивала върху фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, носеща името „Дивата природа зависи от нашите навици“ и провокирана от ангажимента на двете компании да подпомогнат опазването на над 2000 критично застрашени видове. Тази пролет, малко след Earth Day 2023, MP-STUDIO и Mastercard отново изпращат важно послание от същата фасада – този път за значението на пчелите, като ни предлагат да погледнем през техните очи всичко онова, което може би приемаме за даденост.

Какво ви коства организирането на толкова мащабно събитие в София?
Най-вече много безсънни нощи, като всяко нещо, в което „гориш“ и за което се бориш, защото вярваш, че има смисъл. Съвсем естествено е, че се сблъскваме с доста организационни предизвикателства, защото форматът е нов за страната ни. Надяваме се, че ще печелим повече доверие с годините и че повече институции ще осъзнаят огромния принос, който такъв тип събития носят със себе си, не само в сферата на изкуството и културата, но и за развитието на туризма и икономиката на местата, на които се организира.

Миналата година направихте инсталации с важни социални послания – какви са те тази година?
Реализирането на толкова мащабно публично събитие, на което може да присъства буквално всеки, е огром­на отговорност. В тази връзка, ние съобразяваме всеки детайл, колкото и малък и незначителен да изглежда, и разбира се, едно от основните неща, които премисляме внимателно, са именно темите, които бихме могли да представим. Различните аспекти от грижата за околната среда и нашата значима роля в нея остават водещи и тази година – това е тенденция, която наблюдаваме, а и в която активно участваме, през последните години на фестивала в Берлин и Дубай. Наред с това, по време на фестивала, чрез творби на артисти от цял свят, ще обърнем поглед към теми като технологичното развитие и ролята на иновациите в нашето ежедневие, изкуствения интелект и разгръщането на човешкия потенциал.

Все по-често виждаме постапокалип­тични визуализации от 3D артисти и студиа по цял свят – машините и роботизираната природа ли са бъдещето?
Искрено се надявам, че отговорът на този въпрос е „не“. Ние, артистите, много често черпим вдъхновение от непознатото, от бъдещето и си представяме какво може да е то. Информацията, свързана със състоянието на планетата, която ни затрупва всеки ден, кара някои от нас да си представят и доста неблагоприятно развитие на ситуацията и естествено това рефлектира върху изкуството, което се създава. Въпреки че и ние с екипа ми понякога създаваме доста щури футуристични творби, съм оптимист и вярвам, че в действителност всеки от нас има какво да направи, така че сценарият за планетата да се окаже с щастлива развръзка.

Какво би било вашето лично послание, което бихте проектирали? Ако можехте да избирате, върху коя фасада бихте го проектирали?
Обикновено повечето творчески идеи възникват спонтанно, провокирани са от ситуацията, настроението и дори мястото, на което ще се реализира шоуто. Ние никога не правим едно и също нещо, подбираме посланията и търсим необичайната гледна точка и похват. По отношение на мястото, ако говорим за София, отдавнашна моя мечта е с екипа ми да създадем видео мапинг шоу за трите фасади, образуващи „триъгълника на властта“. Обичаме големия мащаб, а този би бил един от най-големите, които бихме могли да постигнем в столицата. Ако трябва да избера сграда, на който и да е континент – Тадж Махал е сред фасадите, които най-много предизвикват творческия ми „апетит“.

 Вечеря за двама в “Силивряк”
от Мария Жекова
550 HoneyDrops

MC_vert_white_cmyk-01