За планетата няма план Б

Социалният предприемач Любомила Йорданова използва силата на данните и новите технологии, за да се бори с промените в климата. Основаната от нея платформа Plan A вече работи с над 100 компании в Европа и еко организации от цял свят,  с което Йорданова си заслужи място в българската селекцията на Forbes „30 под 30“

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Пътувания до Мароко и Индия преди две години променят изцяло професионалния и житейския път на Любомила Йорданова. Дотогава младата българка работи в перспективни финансови стартъпи в Европа и Азия, но сблъсъкът с унищожителните последици върху природата вследствие на човешката дейност я разтърсва изоснови. „Бях потресена колко са променени тези места от мръсотия, от липса на грижа. Беше видимо, че хората имат много голяма роля в този процес и това ме накара да започна да се информирам.“

Йорданова предприема задълбочено самообучение с 6-месечни онлайн курсове, срещи с експерти в Лондон и проучване на данните по темата. Толкова е изумена от всичко научено и от факта, че не се предприемат сериозни стъпки за решаване на проблема, че изоставя сигурната си работа във финансовия свят, мести се в Берлин и се впуска в приключението Plan A. „Plan A е платформа, която се грижи за здравето на нашата планета – обяснява Йорданова, която е основател и изпълнителен директор. – Работим с различни компании, за да им покажем как могат да калкулират и редуцират въглеродния си отпечатък.“

Първоначално Plan A стартира като B2C компания, която се фокусира върху индивидуалните потребители – посочва им както проблемите, така и организациите, които работят за решаването им и могат да бъдат подкрепени. Набляга се на обучението и изграждането на общност от съмишленици. „Имаме над 100 хил. души в нашата общност, правим академия, в която онлайн се разглежда научното знание по темата – там пишем статии и правим видеа, които са изключително образователни, но позитивни и овластяващи“, казва Йорданова и допълва, че в портфолиото на Plan A влизат още събития, работилници, тематични кампании.

Наскоро в Берлин организират кампания за събиране на електрически отпадъци, по време на която хората носят за рециклиране старите си телефони и компютри. Интересът към темата в немската столица е толкова голям, че българката и екипът ú се превръщат в истински знаменитости. „Темата за промените в климата е толкова голяма и притеснителна, че когато навлезеш в нея, осъзнаваш, че сам не можеш да решиш проблема. Затова даваме възможност на хората да разберат, че са част от нещо много по-голямо, от една общност, която заедно може да промени начина, по който действат отделните индивиди и компаниите“, обяснява Йорданова и добавя, че в основата на комуникацията им стоят много данни и научни изследвания, на които стъпват. Не говорят с апокалиптични статистики, а с готови решения и лесни стъпки, които всеки може да приложи в ежедневието си, да се почувства обнадежден, че върви в правилната посока. Този позитивен подход задържа съмишлениците им и ги прави посланици на каузата, които вече пренасят собствените си знания в общностите и в компаниите, в които работят.

Широката публичност, която Plan A вече има, им позволява не само да информират и да призовават към по-екосъобразен начин на живот, но и да събират средства, с които да подкрепят нуждаещи се райони по света. Работят с над 100 еко организации по целия свят, които познават директно, интервюирали са и са проучили всяка от тях, за да се уверят, че е устойчива, работи за решаването на проблема и инвестира целево получените дарения. Организациите са видими и достъпни през платформата, така че и индивидуални потребители, и компании да могат да ги подкрепят и да компенсират въглеродния си отпечатък. Йорданова споделя, че всички набрани средства от събития отиват за подкрепа на организациите по места, а заедно с даренията на бизнеса всеки месец изпращат по няколко десетки хиляди евро през структурите на Plan A.

3 еко стъпки за всеки ден

От Любомила Йорданова

1. Пазаруване

С всеки избор, който правим, влияем върху икономиката. Пазарувайки от магазин за бърза мода, влияем с това промените в климата да продължават. Отговорното пазаруване е не само да избираме по-природосъобразни брандове, но понякога да избираме и да не купуваме.

2. Малки цели

Можем да си поставяме малки цели със знанията, които сме натрупали. Знаейки, че найлоновите торбички не са добър избор, можем да направим експеримент със себе си и в продължение на седмица да се опитаме да не вземем нито една. Такива малки експерименти работят много добре.

3. Вода

Освен да имаме бутилки за многократна употреба, от които да пием, е важно да развиваме устойчива култура на потребление на вода. От вземането на душ до чистенето – трябва да имаме повече уважение към водата, тъй като тя е един от първите ресурси, които ще изчезнат от Европа.

Като стартъп в нелеката сфера на екологията Plan A прави много експерименти, докато открие кой е работещият бизнес модел, който ще им позволи да действат устойчиво за мисията си. Така от B2C компания за информиране и набиране на дарения те се преориентират в B2B компания, която осигурява на бизнесите знания и възможности да намалят въглеродния си отпечатък. „Разбрахме, че отделните хора са много силна група за промяна на консуматорския избор и по този начин за влияние върху компаниите, но тях за пари не трябва да ги молиш“, казва Йорданова. В момента средствата идват изцяло от компаниите, които плащат за месечен абонамент в платформата, а останалото е безплатно за отделните потребители.

Обаче, за да създадат съдържание, което е ценно за компаниите, така че те да плащат всеки месец, екипът на Plan A има нужда от пакетиране на всички данни и решения, с които разполага. Така органично се стига до разработването на уникален софтуер, който чрез алгоритъм изчислява въглеродния отпечатък на всяка компания по определени метрики, предсказва къде по света ще има климатични заплахи, дава решения и прогнози. „Plan A разработва интерактивен инструмент, който обхваща различни аналитични и описателни резултати, получени чрез machine-learning на прогнозни алгоритми. Такива резултати могат да се използват както от отделни хора, бизнеси, правителства, така и от цялото гражданско общество за идентифициране и разбиране на регионалното влияние на климата и възможните местни решения“, обяснява сътрудникът на Йорданова Вамси Акараджу. За създаването на софтуера екипът използва над 300 хил. проучвания, данни от национални и институционални източници, научни изследвания по темата, международни доклади – информация, която доскоро е била тотално неизползваема от широката публика, днес вече е автоматизирана в работещ алгоритъм за даване на решения и прогнози.

Софтуерът стои в основата и на новия бизнес модел, който позволява на Plan A да предлага редица услуги към бизнеса. Най-ключовата към този момент е генерирането на месечен екшън план за намаляване на въглеродния отпечатък. Всеки месец компания въвежда в системата определени метрики – например колко души работят там, колко пътувания са се случили във връзка с работа, как служителите стигат до офиса, какви консумативи се купуват. Базиран на тези данни, алгоритъмът съставя обща картина как изглежда тази компания от природозащитна перспектива и автоматично ú

Темата за промените в климата е толкова голяма и притеснителна, че когато навлезеш в нея, осъзнаваш, че сам не можеш да решиш проблема

 предоставя екшън план с изпълними стъпки и трикове, които да предприеме в най-критичните си области. Всеки месец планът се променя на база на представянето на компанията и метриките, които все още трябва да се подобряват. Всеки абонат има собствен профил с достъп до дашборд, проследяващи екологичното развитие на компанията. Plan A работи с над 100 фирми от Германия, Франция, Дания, Швеция, които за последните два месеца благодарение на стъпките от екшън плана са успели да редуцират въглеродния си отпечатък с 15%. Платформата функционира и като свързващо звено между бизнеса и екологичните организации по целия свят. Така, ако компания иска още повече да намали въглеродния си отпечатък или в някаква степен да компенсира вредното въздействие от своята индустрия върху планетата, може да подкрепи конкретна неправителствена организация, която е фокусирана върху съответния проблем.

Разработеният от Plan A единствен по рода си софтуер ги превръща в желан партньор за компаниите и за друга глобална услуга – анализ на климатичната заплаха. Тъй като алгоритъмът може да даде оценка кои райони по света са в най-голяма екологична опасност, големи компании използват този анализ, за да разберат как инфраструктурата им ще бъде повлияна от промените в климата на различните географски ширини.

Като изпълнителен директор на Plan A Любомила Йорданова е активно ангажирана с набирането на средства за развитие. Предизвикателство, с което често се сблъсква, е, че голяма част от инвеститорите все още гледат на стартъпа като на инициатива със социално въздействие, съответно по-трудно се съгласяват да финансират, защото не виждат веднага възвращаемостта на инвестицията си. През последните месеци Йорданова е в разговори с венчър фондове в Англия и Германия и очаква финализиране на преговорите и финансова инжекция от тях. Междувременно в края на ноември Plan A спечели второ място в пичинг конкурса на европейските финали на Women Startup Competition в Лондон. Всички предприети стъпки за фондонабиране ще помогнат на Йорданова и екипа ú да разширят дейността си, от една страна, чрез достъп до нови пазари като Холандия, Дания, Швеция.

България също е на картата за развитие. Йорданова казва, че наблюдава събуждане по темата и дори има български компании, които вече са се свързали с Plan A. Втората посока за развитие е увеличаване на екипа. На седмица получават по 30 – 40 CV-та на стойностни професионалисти, които искат да работят за каузата, така че е въпрос на време част от тях да се влеят в редиците на стартъпа. В момента екипът се състои от 10 души. „Ние сме като Обединените нации“, шегува се Йорданова и изброява, че сред колегите ú има специалисти от Франция, Индия, Бразилия, Австралия, Южна Африка.

Безусловното доверие на екипа ú е това, което помага на Йорданова да преодолява предизвикателствата и да продължава да развива бизнеса. „Горда съм, че съм обградена от хора, които никога не са поставяли под съмнение посоката, в която вървим. Това ни е давало свобода да правим много експерименти. Един ден се събуждам и казвам: Този етап приключи. И това се е случвало пет пъти“, казва изпълнителният директор и добавя, че всичките ú решения са били продиктувани от стриктно проследяване на резултати и анализ кое работи и кое не.  Макар през последните две години да е имало много препятствия по пътя, най-вече финансови, Йорданова никога не е имала съмнения, че е взела правилното решение и че Plan A е това, с което трябва да се занимава. „Най-важното в пътя ми е, че съм се сблъсквала с много промени. Знам, че промените, колкото и да са неудобни, са ми дали възможност да правя каквото правя, да имам свобода на мисълта и да съм уверена, че Plan A може да се съществува. Важно е хората да знаят, че промените са позволени.“